Speleološko društvo Karlovac ove je godine organiziralo Međunarodnu speleološku ekspediciju „Sjeverni Velebit – Mali lom 2014.“ u periodu od 2. – 17. kolovoza. Kamp je bio smješten u srcu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, podno Hajdučkih kukova, jednom od najljepših dijelova Velebita.

Kroz kamp je ukupno prošlo 79 speleologa, od toga 16 speleologa iz Ukrajine. Razmjena iskustva na terenu rezultirala je novostečenim znanjem za sve sudionike i trajnim prijateljstvima koja otvaraju vrata novim mogućnostima za istraživanje dubokih jama hrvatskog krša. Upravo taj neobičan fenomen krša, privlači na krško područje brojne znanstvenike iz svih područja, ali i sve ljubitelje prirode.

U suradnji s Javnom ustanovom NP Sjeveni Velebit, kao glavnim pokroviteljem ekspedicije, dogovorene su osnovne aktivnosti i ciljevi geoloških, hidrogeoloških i biospeleoloških istraživanja dvije među najdubljim jamama Hrvatske, te rekognosciranje terena s ciljem pronalaska novih speleoloških objekata. Kao suorganizatori uz nas su bili članovi udruge Breganja s kojima nas veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo.

velebit_2014_4_min.jpg Jedan od primarnih ciljeva istraživanja, jama Olimp, istraživana je sustavno od strane članova Speleološkog društva Karlovac od 1998. godine, a nalazi se na spoju Begovačkog kuka i Hajdučkih kukova, dubine je 537 m, a najveća vertikala je 92 m. (Kao usporedba za karlovačke prilike, samo u tu vertikalu stanu dva Zelena nebodera.) Uz uzorkovanje i analizu za daljnje znanstveno istraživanje, napravljena je tehnička, ali i umjetnička foto-dokumentacija tog mističnog svijeta podzemlja koji je dostupan samo rijetkima.

Lubuška jama (- 508 m) nalazi se na Hajdučkim kukovima te je ovom prilikom postavljena do dubine od 350 m s ciljem pronalaska novih prolaza kojima bi se eventualno spojili sa sustavom Lukina jama – Trojama, najdubljim hrvatskim speleološkim objektom. Ukrajinsko-hrvatska ekipa, uz 72-satno bivakiranje u jami, uspjela je pripremiti teren za nastavak istraživanja.

Ukupno je pronađeno više od 20 novih speleoloških objekata, te u potpunosti istraženo i topografski snimljeno njih 19. Najdublja od njih je jama Tetris sa 169,5 m, a ukupna dubina istraženih jama iznosi 850 m. Taj splet podzemnih prolaza i šupljina daje u konačnici cjelokupan uvid i sliku što krije hrvatsko krško podzemlje.

Ova je priča nastala i sretno privedena kraju, zahvaljujući svim sudionicima ekspedicije, ali i zahvaljujući potpori naših sponzora: JU NP Sjeverni Velebit kao glavnom pokrovitelju, Ljekarnama Zagrebačke županije, Gostionici Ami iz Karlovca, Pilani Krasno i vatrogascima DVD-a iz Krasna.

velebit_2014_3_min.jpg Iako sve izgleda jednostavno ovako na papiru, a brojevi i nabrajanja odzvanjaju nekako hladno kroz statistiku. Probajte zamisliti okomitu stijenu koja se pruža u mračnu dubinu i nestaje između pukotine meandra, između stijene koja se uglavila negdje u međuprostoru, ako možete zamisliti tajnovitost dubine obasjanu blagom rasvjetom s kacige i činjenicu da vas od nestajanja u dubinu drži samo uže pričvršćeno na stijenu, shvatit ćete da je odlazak u dubine moguć jedino ako ste doista puni želje i entuzijazma za istraživanje nepoznatog i spremni, kako na rizike, tako i na pomoć svim akterima te priče. Tu počinje priča o razotkrivanju tajni podzemlja hrvatskog krša, ali i priča o neraskidivim prijateljstvima i speleologiji koja nije samo sportsko-znanstvena disciplina, nego jednostavno način života.

„Što tražim u jamama?
Pored blata u čudnovatih i neopisivih uradaka prirode stvaranih milijunima godina…čudnovatih životinjica i još više čudnih ljudi…
u jamama nađemo sebe kakvi uistinu jesmo.“