Od 6. do 12. travnja 2015. Ukrajinska Speleološka asocijacija organizirala je 6. međunarodno natjecanje u brzom penjanju speleološkom tehnikom. Prijave su se primale online slanjem video-snimke penjanja po užetu svakog pojedinačnog natjecatelja. Sudjelovati je mogao svatko tko poznaje DED tehniku penjanja popularno nazvanu tehnika „žabe“, koristeći speleološku opremu i spravice za speleološko penjanje.

Na natjecanje održano ove godine, prijavilo se ukupno 348 speleologa u kategoriji penjanja na užetu od 30 metara te 32 speleologa u kategoriji od 120 metara. Uz dužinu užeta, natjecatelji su podijeljeni i u dobne skupine. Sudjelovali su speleolozi iz Ukrajine, Rusije, Litve, Bjelorusije, Bugarske i Hrvatske.

Najmlađa sudionica bila je Fedotova Maria, 4 godine, iz Poltave u Ukrajini, a najstariji sudionik bio je bugarski speleolog iz Ruse, Angel Georgiev, 64 godine.

Veliki uspjeh postigli su naši hrvatski speleolozi iz Karlovca, članovi Speleološkog društva Karlovac.

Iryna Eklić bila je izvrsna u kategoriji 30 metara za žene u dobnoj skupini od 20 – 29 godina i osvojila drugo mjesto s rezultatom 1:18:28, zaostajući od pobjednice samo 28 stotinki. Nives Mašala bila je deveta u slijedećoj dobnoj skupini s vremenom 2:43:13 i time se svrstala u sam vrh prolaznosti. Jedini muški predstavnik iz Hrvatske i Karlovca, bio je Matija Horvatin koji je u kategoriji muškaraca i dobnoj skupini od 20 – 29 godina bio šesti, s vremenom od 0:58:58 zaostajući od pobjednika 5 sekundi.

Za usporedbu, zadnja mjesta na natjecanju ostvarila su vrijeme penjanja oko 8 minuta, tako da je uspjeh naših troje natjecatelja doista reprezentativan. Čestitamo pobjednicima u svim dobnim skupinama, a osobito smo ponosni na naše predstavnike.

Rezultati 6. međunarodnog natjecanja u brzom penjanju speleološkom tehnikom mogu se vidjeti na linku https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fjeiwSWzaaP3miDpMPH7AsGKYNx5srSjoeGAEYwxlN8/edit#gid=5.