Dani speleologije u Karlovcu 2016. manifestacija je s temom prezentacije speleologije kao znanstveno-tehničke discipline čiji rezultati su rijetko vidljivi javnosti u ovako velikom opsegu. Čaroban i mističan svijet podzemlja oduvijek privlači ljude, ne samo zbog demistifikacije nepoznatog i rasvjetljavanja tajni tamnih dubina, već i zbog znanstvenih rezultata proučavanja tog osjetljivog ekološkog sustava, staništa endemskih vrsta i geomorfološkog krškog fenomena.


Dani speleologije u Karlovcu održat će se u studenom 2016. godine u Karlovcu s centralnom završnicom i najvećim speleološkim događanjem – Skupom speleologa Hrvatske – Karlovac 2016.
Povod za organiziranje Dana speleologije u Karlovcu je 20. obljetnica osnivanja Speleološkog društva „Karlovac“ koje je i organizator manifestacije. Program događanja sastoji se od izložbi, predavanja i prezentacija vezanih za speleološku djelatnost. Posjet izložbama i predavanjima je besplatan za sve zainteresirane.


Grad Karlovac je središte Karlovačke županije koja obiluje atraktivnim speleološkim objektima. Turistički uređene su Baraćeve špilje u Rakovici i uskoro obnovljena Vrlovka u Kamanju, a u županiji se nalaze i četiri špiljska sustava, jedni od najdužih u Hrvatskoj (Đula-Medvedica u Ogulinu, Jopićeva špilja-Bent u Krnjaku, Špilja u kamenolomu Tounj u Tounju i sustav Panjkov ponor-Varičakova špilja u Rakovici. Upravo zbog tih malo poznatih činjenica, Speleološko društvo „Karlovac“ odlučilo je organizirati Dane speleologije u Karlovcu 2016. U završnici, Skupu speleologa Hrvatske – Karlovac 2016. u suorganizaciji sudjeluju i sve speleološke udruge iz Karlovca i Karlovačke županije: Speleološki klub Ursus spelaeus i SpeleoOsmica iz Karlovca te Speleološko društvo Veles iz Rakovice i Speleološko društvo Đula-Medvedica iz Ogulina.

DANI SPELEOLOGIJE U KARLOVCU 2016. – DETALJAN PLAN I PROGRAM:

22. 10. u 11 sati
Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac: Speleoteka u gostima Znanstvene čitaonice Aquatike

27. 10. u 18 sati
Paviljon Katzler 1897: Izložba u izlozima: „Speleološka oprema kroz povijest“, privatna zbirka Marko Kulas

3. 11. u 18 sati
Gradski muzej Karlovac – Mala dvorana: Izložba: “Putovanje kroz povijest speleologije” iz fundusa SO Željezničar, Zagreb

4. 11. u 17 sati
Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac:
Svečano otvorenje manifestacije Dani speleologije u Karlovcu 2016. i Speleoteke u gostima Aquatike;
Izložba: „Svijet ispod svijeta“ i predavanje Jane Bedek (Hrvatsko biospeleološko društvo / Croatian biospeleological society)

5. 11. u 11 sati
Šanac uz Promenadu: Pokazna vježba speleospašavanja
(HGSS – Hrvatska Gorska Služba Spašavanja – Stanica Karlovac)

7. 11. u 18 sati
Studentski centar Karlovac : Izložba: „Karlovačka županija – kolijevka hrvatske biospeleologije“ (Javna ustanova “Natura viva”);
Predavanje Romana Ozimeca (ADIPA)

16. 11. u 18 sati
Izložbeni salon „Ljudevit Šestić“ – Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac: Izložba: 20 godina Speleološkog društva “Karlovac”;
Vertikalni ples u horizontali (Atelje suvremenog plesa/Contemporary Dance Atelier Free Dance)

16. 11. u 19 sati
Ilirska dvorana Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac: Svečana Skupština povodom obilježavanja 20 godina Speleološkog društva “Karlovac”

17. 11. u 18. 30. sati
Ilirska dvorana Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac: Predavanja za javnost:
„Paleontološki nalazi u špiljama KŽ“ (Kazimir Miculinić)
„Speleologija i geomorfologija KŽ“ (Neven Bočić)
„Zaštićene špilje KŽ“ – Marina Trpčić

18. 11.u 18.30. sati
Ilirska dvorana Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac: Svečana Skupština povodom 60 godina Komisije za speleologiju HPS / Speleological Committee of CMA

18. 11.u 17.30. sati
Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac: Predavanje „Speleoklimatologija“ (Nenad Buzjak)

18. 11. – 20. 11.
Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac:
Skup speleologa Hrvatske – Karlovac 2016.